Vakna!

När kommer dagen då vi vågar ifrågasätta det gamla skolsystemet? Det finns mängder av föreläsare som pratar om liknande värdegrundar, om vikten av att elever mår bra är något av det viktigaste som finns. Om vi inte har förstått att det är dem som är vår framtid, att det är dem som kommer sitta på våra poster, att det är dem som kommer ta hand om moder jord och leva allt vidare – då är vi farligt ute. Om allt ska leva vidare, vill det till att de unga ens vill leva vidare!!

Nej, det räcker inte med antimobbningsprogram och likabehandling. Det handlar om livskunskapen av att vara människa, kunskapen om att hantera sin kunskap, kunskap om att möta sig själv, värdera sitt värde och fulla potential. För att ens kunna vara mottagliga för all denna information vi matar dem med behöver de vara mottagliga för sig själva. Kunna hantera sig själva innan de hanterar något annat! Unga är idag livrädda för att rikta blicken inåt, de skäms när de får beröm och credd eller kaxar till sig – bägge beteenden att vara uppmärksam på, de skräms av tystnaden och mina närvaro-övningar. Hur kan vi bara se på? Det är vi som skapar dessa beteenden. Det ska inte behöva vara normalt att bli räddare med tiden. Födas livsglad och orädd och sedan helt plötsligt förminska sin potential och bli det. Sluta skjuta över sådana här beteenden. Sluta hetsa själva. Var människa! Jag blir så trött på överpresterande vuxna som låter sina barn kopiera denna oerhörda press. Peppa och motivera på rätt sätt! Ingen vill väl förebygga psykisk ohälsa hos sina barn, nej precis – det vet jag att ni inte vill!

Snälla vakna. Livskunskap höll inte för det fanns inte tillräckligt med kompetens hos oss vuxna inom området, det är sanningen. De unga behöver inte fler uppspelade filmer eller mer info om mental träning som ur fel mun kan bli lika tråkigt som en del elevers värsta ämne. De unga behöver bli nådda i hjärtat, annars har du inte ens vunnit deras närvaro. De behöver möta sitt inte, sig själva och andra. På riktigt. Ja, detta ska ske även i grupper. Ja, detta ska ske i skolan. Självkänsla ska bli ett grundämne.

Vad spelar en gammal kungs livstid för roll om en själv är på väg att ta sitt liv om tre-fyra år? Snälla. Vakna!
Kunskap och lärande är superviktigt, men inget är värt ett endaste dugg om människan själv inte förmår att ens bära sig själv genom livet.

Lärarna ska inte få mer att göra utan grunden måste givetvis justeras om för att något annat ska kunna komma in. Sedan även rätt person på rätt plats. Skolan behöver kompletteras med människor som kan ta individen genom dessa viktiga ämnen. Detta ämne ska vara obligatoriskt – ingen förälder ska ens behöva fundera på vad detta ev kostar att sätta kidsen på utanför skoltid. Vi borde egentligen redan ha kommit dit då denna livsavgörande grund var lika viktig som skolämnena själv. Men icke.

Vilka är vi att förneka vår egen existens? Våra barns framtid, som börjar inom de själva? Nu får vi minsann skärpa oss. Vi ser hur siffrorna stiger!


av

Etiketter: