Föreläsning UngDrive

Jo, jag tycker det är viktigt att unga kommer igång med sina idéer och verksamheter om det är det dem vill. Arbetstillfällen skapas också av entreprenörer så jag förstår inte riktigt logiken i att vara emot. Idéer som förverkligas uppkommer ofta av en tanke om att något behöver förbättras i samhället.

Mitt första företag där jag hjälpt personer ur ätstörningar skapade jag då jag såg en stor brist i riktigt bra hjälp inom dessa områden i den kommunala vården. Precis som en konstnär känner sig passionerad och livsglad när han målar en tavla kan en entreprenör känna i att bygga upp ett bra bolag med gott syfte (vilket jag alltid utgår ifrån att det är). Låt oss aldrig få människor till och tro att detta är något fel. Sedan är det förstås oerhört viktigt att skilja på egenvärde och prestation men där finns coacher att ta hjälp av. Att dra alla över en kam och säga att man bara är vinstdriven och falsk är ren bullshit enligt mig – tänk så mycket en företagare behöver riska samt lägga ner i ofantligt mycket tid och energi på få något att fungera längre fram.

Alla företagare jag känner, och dem är många, har goda värderingar för människan. Märkligt? Ett undantag? Nej, jag tror knappast det. Alla jag känner lägger också ner sin själ i att få något att fungera som senare kommer ge gott till andra. Att vara skaparen är sällan en dans på rosor som en del verkar tro. Vinst är bra! Vinst behöver vi! Det snackas ju alltid annars om att vi behöver olika morötter för att fortsätta motiveras. Vilken maratonlöpare har du träffat som inte har som plan att klara loppet? Som inte har höga mål, lägger ner tuff träning för att orka springa sin dröm för att både njuta av resan men också känna sig nöjd efteråt? Detta kan aldrig vara fel. Ibland när pengar kommer in i bilden är det precis som många helt vänder om i sina värderingar och synsätt på saker och ting. Varför är det fel att människor får ut något av det dem i flera år skapat och byggt upp?

När JAG tog kommandot över mitt självledarskap kom också motivationen till att ta mig ur min psykiska ohälsa! När du har bestämt dig så går det, med rätt hjälp. Men du måste först bestämma dig för att du verkligen vill och ställa in din inre GPS på rätt väg. Det är ingen annan som skapar ditt liv åt dig, tuff sanning kanske men du bestämmer riktning. Återigen kopplar jag på att vi måste hitta meningsfullheten, det inre drivet. Vart finner du din drivkraft i livet? Jag frågar det en gång till för där har du ditt svar – VART finner du din genuina drivkraft i livet?

Ingen annan kan göra eller finna detta åt dig. Om det så är genom att bygga ett företag, känna gemenskap och meningsfullhet i olika grupper för olika syften, utöva en speciell sport, fritidsaktivitet eller ha fokus inom något annat område där du får leva i din passion och känna glädje – vet bara du. Men något måste göras! Något måste drastiskt förändras i ditt liv. Du behöver segla hem dig själv. Vart hör din själ hemma!? Hitta den platsen och tro mig, ohälsan kan börja bli ett minne blott. Jag ser faktiskt en stark koppling mellan att finna sin passion och bli av med psykisk ohälsa.

Att gå runt och tro att man ska kunna behålla sitt tillfrisknande utan något annat bättre som kommer in i ditt liv är som att fortsätta lura i barn att tro på tomten. Just sayin. Men vad vet jag, kan bara titta på mig själv och alla andra som vandrat resans gång. Hitta din vinst – i dig själv! Börja där. Sedan vinner du tillbaka ditt liv! Och då snackar vi livsglädje på riktigt hög nivå! Då kan vi börja sjunga låten ”high on life” igen och denna gång helt utan kemiska droger inblandat, bara av ren livskraft- och energi.

Föreläste igår på viktiga UngDrive i Malmö.
Underbart att få träffa alla fantastiska ungdomar och ledare.
Unga entreprenörer är vår framtid. Heja er!

 

36382008_10156001774878411_2601552555515314176_n


Etiketter: