Bekräftelse eller prestationer kan vara utlösande för anorexi

Det är lätt och tro att en ätstörning handlar enbart om mat och vikt. Men det är långt ifrån hela sanningen.
Mina beteenden och destruktiva tankar började långt innan ätstörningen, och det hade lika gärna kunnat bli alkoholen som blev min drog i detta fall då jag festade väldigt mycket och tidigt i mitt liv fann ro i att fly från verkligheten och mig själv. Jag lade tidigt märke till att jag hade en tendens att aldrig bli riktigt nöjd samt drivas av kickar och rus.

Många som lider av anorexi har även prestationsmani och detta kan komma innan eller efter en ätstörning, därför är det otroligt viktigt att vara i ständigt arbete med sig själv även efter tillfrisknandet. En ätstörning är en flykt från känslor och närvaro och den låga självkänslan kan senare ta sig i uttryck i destruktiva relationer eller annat så ha koll på din drivkraft, ditt syfte till att du gör vissa saker.
Det handlar om besattheten och kontrollen. Jag vet hur många som helst som efter en tid av anorexi senare hamnat i träningsmissbruk eller börjar prestera så mycket att de senare blir utbrända, detta kan ske flera år efter. Ha därför koll på grundorsaken, var det ett ostillat bekräftelsebehov eller ett tidigt utanförskap som du senare lät bli din värsta fiende och som drog in dig i ätstörningens värld?
Tro då inte att bara för vi börjar äta ordentligt igen så är vi kvitt vår inre sårbarhet, det är snarare då resan kan börja när näringsbristen är åtgärdad.

Är du i tillfrisknande? Vad triggas du då allra mest av idag? Lev i stor medvetenhet och närvaro, varje dag. Det är bästa sättet att fortsätta ha koll på sitt mående.

 

ere


av

Etiketter: