Sluta dalta med problematiken!

Jag hade ett så otroligt givande möte igår med en man som varit tillfrisknande från droger i snart 9 år nu. Vi delade med oss av egna erfarenheter och reflektioner kring vad missbruk och beroenden egentligen handlar om. Så mycket likheter som vi bar på. Han sa bl.a: ”Min beroendepersonlighet började långt innan den första drogen. Det började tidigt med att jag var besatt av olika brudar i skolan. Och om det inte var fest och brudar blev det att jag tömde kylskåpet på all mat som fanns och när inte det räckte, sprang jag ner till frysen för att äta upp all glass och när jag mådde pyton av det försökte jag sluta men började istället spela tv-spel 17-18 timmar i sträck… och såhär höll det på i flera år. För jag möttes av en sådan enorm tomhetskänsla när jag inte var besatt av något eller någon.”

En stark igenkänning för mig, inte förrän jag började jobba med min tomhetskänsla kunde jag börja tillfriskna på riktigt. Alla dessa tankar och känslor som kändes så ohanterliga. Vi är nu allt fler som vet vart denna smärta kommer ifrån och vad den kan leda till. Men fler måste sluta blunda, svälja stoltheten och gå emot rädslan för att börja ta sitt ansvar. Om vi inte arbetar igenom våra egna strategier och mönster kommer vi föra över dessa på våra barn och visst var det väl en samhällsförändring med mindre psykisk ohälsa vi ville ha? Jag menar väl det, och då måste vi börja med OSS SJÄLVA!

vakna

Jag kommer ihåg hur omåttligt frustrerad jag var när jag satt i behandling på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) och när det blev så tydligt för mig att den här människan inte har en aning om vad min problematik i grunden handlar om. Nej, vi med sårbarhet för ätstörningar har inte missat att äta bör man annars dör man – men när vi varken i skolan eller på andra sätt fått lära oss hur man kommunicerar känslor eller fyller sig själv med kärlek istället för oro och tomhet, då finns det inte så många vägar att välja mellan. Listan kan göras lång på vad människor kan bli besatta av och fly till. Men grundkänslan av tomhet och obearbetade känslor är ofta densamma! Så mycket likheter men så olika beteenden. För att du någonsin ska kunna bli ren/frisk- och fri både i kropp och sinne, behöver du rensa ditt bagage. Tack vare tuff terapi kunde jag börja se hur allt hänger samman, ätstörningen var bara en liten del av ett stort problem. Mitt destruktiva festande och mina struliga relationer fanns där långt innan jag började krångla med maten.

Du har omedvetet blivit beroende av en falsk trygghet – högre kickar, mer spänning och drama, istället för att vara ‘beroende’ av att må bra i dig själv och söka harmoni. Och för att komma tillrätta med denna problematik behöver vi ta reda på vart allt kommer ifrån. Ganska logiskt egentligen, tycker ni inte?

Känslor som vi inte arbetat oss igenom själva, kommer vi aldrig kunna möta andra i. Därför hade hela vårt samhälle och framtid gynnats av om fler börjat jobba med sig själva. Gammalt arbetssätt behöver bytas ut mot ett mer äkta och nyare! Vi hjälper ingen genom mesig terapi eller av att man i vissa familjer sopar allt som känns jobbigt under mattan. Upp och hoppa, dags att vakna, förnya, utveckla och förbättra!


Publicerat

i

av

Etiketter: